Byg din egen flagstang 

Som nævnt i artiklen om, hvordan man nemt fremstiller sine egne vellignende flag, er en ordentlig stang også påkrævet. Flagstænger kan naturligvis købes færdige fra flere af de store tilbehørsfirmaer, men den inkarnerede modelbygger vil jo hellere selv... Her er en enkel opskrift på, hvordan det kan gøres. 

Jeg har her valgt en 9 m flagstang, hvilket svarer til ca. 10 cm i H0. Et stykke ret 1 mm messingtråd kappes af i ca. 12 cm længde, dvs. med lidt overlængde i forhold til det færdige resultat. En strimmel plast fra rodekassen skal senere blive til flagstangens støtte. Denne afskæres i 45 gr. foroven:

 

En flagstang er jo normalt ikke lige tyk i top og i bund, så af 2-3 omgange males stangen med en halvtyk maling i den ønskede farve, først den nederste 3'del, dernæst de nederste 2/3'dele og til sidst hele stangen. Derved opnås, at malingslagets tykkelse bliver størst nederst på stangen og stangen får et svagt konisk udseende. I mellem hvert lag maling, slibes stangen meget forsigtigt med fint vådslibepapir for at udjævne eventuelle synlige overgange. Keine Hexerei...

 

På billedet kan det være lidt vanskeligt at se, men stangen er faktisk tykkest for neden:

 

En skrå hat fra et udluftningsrør (Auhagen) kan passende bruges til flagstangens knop. Tilbage er nu blot at klistre delene sammen og færdigmale konstruktionen. Her er valgt en lys træfarve til støtten og en rød til knoppen. Her må fantasien og ens personlige forbilleder råde:

 

Resultatet efterlader vist ingen større tvivl: den originale flagstang fra Heljans klassiske bondegård var lige knap så vellignende!!

 

Niels, Marts 2011

Gå til Det skæve hjørne.