Modelvaskekluden

Alle modelbanefolk og modelbyggere kender vist problemet. Ikke så snart har man vendt ryggen til sit modelbaneanlæg, diorama, modelfly eller hvad man nu har fået kreeret i model, før naturen straks begynder at nedbryde ens arbejde. Støv, nullermænd, snavs, oliefilm og fedtefingre breder sig med lynets hast overalt og især hvor det er allermest besværligt at slippe af med igen. Det hjælper naturligvis noget med hyppige udluftninger af rummene, forsigtig støvsugning af delene og dertil nænsomme aftørringer med diverse pensler, klude og vatpinde, men metoderne er alle trælse og besværlige. Andre vælger endda at bygge mere eller mindre upraktiske afskærmninger til hele modelbaner for at udskyde pinslerne...

Således må også jeg, ved et nærmere eftersyn erkende, at et tyndt, men trist og gråt dække langsomt sænker sig over mit modelbaneanlæg, Svenstrup H.

For nyligt, forærede et venligt familiemedlem mig så den mulige løsning på alle mine problemer, nemlig en såkaldt Cyber Clean Model Kit Cleaner, dvs. en slags modelvaskeklud. Firmaet Busch har siden 2010 produceret denne tilbehørsdel under model nr. 1690 og med en stykpris på omkring 30-35 kr kan alle være med. Kluden minder mest af alt om det "slim" børnene elsker at lege med og derefter efterlader glemt på dit stuegulvtæppe - dog indeholder denne klud et alkohol (endda efter en schweizisk formel...), der opløser snavs mm. Og hele herligheden leveres i en praktisk lille pose med genluk, der iht. firmaet sikrer lang tids brug. Fidusen ved det hele er så, at man ikke skal gnubbe/tørre med kluden, men blot berøre eller rulle kluden henover de snavsede flader på emnerne, hvorved alt snavs automatisk opsuges i kluden. Og kluden har - igen ifølge beskrivelsen - en lang brugstid og kasseres først når farven overalt er mørkere end vist i et særligt felt bag på emballagen. Tilsyneladende ganske enkelt...

 

 

Således pirret af de opløftende beskrivelser, satte jeg mig for at kontrollere om produktet vitterligt levede op til forventningerne. Jeg besluttede at lave 3 små test. For hver test blev givet en samlet karakter mellem 1-5 (1 dårligst, 5 bedst) baseret på opgavens sværhedsgrad, den forbrugte tid og en samlet vurdering.


Forsøg 1.

2 identiske HJ-vogne, der igennem nogen tid havde stået parkeret på det samme sidespor, blev udvalgt til den første sammenlignende test. Lidt ekstra "teststøv" blev fordelt vha. en tesi:

 

Med kluden blev den ene vogn nu dubbet/rullet på alle synligt snavsede flader og dernæst sat til aftørring nogle minutter, så alt rensevæske med sikkerhed var fordampet. Resultatet var således: 

Umiddelbart et pænt resultat. Sværhedsgrad: Overvejende let, bortset fra koblinger. Forbrugt tid: 4 min. Samlet karakter: 3.5

 

Forsøg 2.

Næste test var af lidt større sværhedsgrad. En 40 år gammel H0 Mercedes stigevogn, blev grundigt drysset med støv:

 

og efterfølgende renset af igen:

Sværhedsgrad: Middel til svær. Forbrugt tid: 10 min (forsøg afbrudt, da tidsforbrug forekom for stort). Samlet karakter: 2.0

 

Forsøg 3.

Det 3'de og sidste forsøg, blev udført på et af mine allerførste selvbyggerhuse - en 4 etagers boligblok. Same MO, som enhver engelsk tv-krimikommisær ville have sagt:

 

Efter:

Sværhedsgrad: Let til middel. Forbrugt tid: 5 min. Karakter: 4.0

 

Summa summarum.

Alene på basis af de 3 udførte simple og meget uvidenskabelige forsøg, er det næppe muligt at drage nogen endelig konklusion om Cyber Cleanerens komplette anvendelsesegenskaber og de få slutninger der her skal gives, står helt og holdent for Niels-Modeltog.dk s egen regning. I de ovennævnte viste forsøg, har jeg således ej heller testet kluden helt ud i "ekstremerne", eksempelvis ved rengøring af skinner og dermed ikke dens olie-/fedtopsugende egenskaber. Dette primært fordi jeg var noget nervøs ved at "slimklatten" ville hænge fast i skinnestød og punktkontakter på mit anlæg, hvilket næppe ville være særligt hensigtsmæssigt. Kluden har heller ikke været afprøvet på ekstremt små modeller så som figurer, ætsede dele osv.

Et faktum er dog, at kluden efter de 3 forsøg allerede forekom noget ramponeret og svagt smudsig, hvorfor jeg tvivler noget på at den får en lang levetid. Måske burde der desuden have anvendt handsker under rengøringsopgaverne for at begrænse kludens optag af snavs/fedt fra hænderne.

Umiddelbart må det siges, at kluden fungerer til fjernelse af mindre mængder af visse typer snavs, mens andet og mindst lige så irriterende snavs, lades synligt tilbage. Især i forsøg nr. 2 var resultatet absolut under middel og jeg vil uden at have gjort yderligere tiltag antage, at en vatpind og lidt rensevæske ville have givet et langt bedre resultat.

Jeg vil således overlade til læserne evt. selv at teste vaskekluden, da den samlede testkarakter på godt 3.0 efter min mening ikke giver nogen endegyldigt svar på om Cyber Clean Model Kit vaskekluden bør forefindes i din modelværktøjskasse eller ej.

 

 

Testet maj 2012

 

Læs evt. mere om produktet på: http://www.busch-model.com

   

Gå til Det skæve hjørne.