Besøg hos modelbaneklubben H0-87 i Odense 

Erik, John, Morten og undertegnede havde længe haft en stående invitation til et besøg i modelbaneklubben H0-87, og endeligt lykkedes det at få samlet tropperne og aftalt et besøg sidst i januar. Klubben har til huse på Risingskolen i Odense i passende indrettede kælderlokaler, der således rummer plads til både 2 store anlægsdele (tysk og dansk), værksted og rekreativt område. Der er for tiden ikke voldsomt mange medlemmer, men alle virker meget engagerede i klubbens arbejde. Der køres 2-skinne digitalt, hvor klubben ejer og vedligeholder de faste anlæg, mens medlemmerne selv medbringer det kørende materiel. Der åbnes derved mulighed for medlemmernes personlige ønsker om epokekørsel og oprangeringer. Kørslen afvikles med Lenz Digital, mens alle sporskift kontrolleres via pulte.

Klubben har netop fjernet halvdelen af "aktiverne" - et ældre tysk inspireret anlæg, så det ene lokale nu forestår en fuldstændig genopbygning: 

DSC 0096

  

Man har brugt megen tid på at teste og udvælge de rette materialer til det "nye land", så alt fremtidssikres på bedste måde. En stabil rammekonstruktion af lægter/reglar bliver således belagt med 15 mm OSB plader og skinnerne planlægges monteret på "grønne" tæppeunderlagsplader. Efter min mening er dette et godt valg:

DSC 0097

 

Grundplanen er nøje gennemtænkt og den nye tyske del af anlægget får masser af synlig kørestrækning, hvilket var en stor mangel ved det nu fjernede anlæg. Der kommer desuden 3-4 stationer, maskindepot og måske et lille havneområde. Det hele får naturligvis forbindelse gennem væggen til det næste lokale, så grænsekørsel er mulig. Erling viser her sporlægningen på Kiel banegård:

DSC 0101

 

I det andet rum finder vi så den danske del af klubbens anlæg. Dette har nogle år på bagen og trænger især landskabsmæssigt til en mindre "brush-up", men af naturlige årsager får dette vente til nabolokalet er bragt på plads. Anlægget har form som et "E" med en stor opstillingsbanegård, der dog ikke anvendes meget. Der er 3 stationer, heraf Melfar (Middelfart) i midten med stort maskindepot: 

 DSC 0103

 

Her den venstre flanke (Svendborg):

DSC 0105

 

Og den ditto sækbanegård Aros (Aarhus) til højre:

DSC 0111

 

I løbet af aftenen fik vi lov at opleve forskellige oprangeringer og dermed et ganske godt indblik i kørselmulighederne på anlægget. Her må formanden Henning lige afhjælpe en mindre afsporing af en dobbeltdækkervogn:

 DSC 0114

 

Den flotte Heljan Triangel MF643 er her kommet en tur på broen:

DSC 0142

 

 MX1011 med tankvogne på krogen, her fanget under indkørsel på Aros:

DSC 0145

 

Og her mødes dansk/tysk materiel, mens de besøgende nyder stemningen:

DSC 0123

 

Besøget afsluttedes med et kig i værkstedet, hvorefter der blev serveret kaffe/roulade og dertil hyggeligt samvær. Under dette blev talrige store og små mj-emner vendt og drejet og Henning benyttede lejligheden til at lokke de besøgende til at tegne et medlemsskab af klubben. Det skal en formand jo...

Alt i alt en meget hyggelig og inspirerende aften, hvor de besøgende gerne vil have lov at rette en stor tak til H0-87 og for at de tilstedeværende medlemmer ville bruge deres tid på os.

Læs også Eriks artikel om besøget her.

Niels, januar 2013.

 

Links:   Modeljernbaneklubben H0-87

            ErikJohn Morten

 

Gå til Menu.