Den hurtige vej fra Schmidtstrasse til Nørrebro

Overskriften her hentyder ikke til et nyt stort gennemgribende vejprojekt, men handler derimod om hvorledes man på relativt hurtig vis kan samle et standard modelbyggesæt og så alligevel få skabt noget, der ikke ligner "billedet på æsken". Som udgangspunkt er valgt et, eller rettere to af Auhagens huse fra Schmidtstrasse-serien, dvs. et par relativt simple H0 modeller af ældre fleretages byhuse. Byggesættet med nr. 11397, indeholder et 3- og et 4-etages hus, der kan bygges med eller uden baggård. Prisen er omkring 300 kr. Husnumrene er 21 og 23, men hvilket hus, der har hvilket nummer er vist op til modelbyggeren selv, da de to modeller ud over den ekstra etage er ganske ens i udseende, arkitektur og grundplan.

Men variation på modelbanen er som altid et nøgleord, så der lægges ud med at male murværket i nuancer, der afviger fra forbilledet. Det lille hus fik således som det første en gang "turbomaling" med hvid akrylfarve med 5 cm rullen:

Schm 01

 

Murværket på det store gule hus fik på klassisk vis blot fik udfyldt fugerne med grå mørtelfarve.

Ligeledes med vinduerne, der blev tonet i en lysere brun farve, efter at sprosserne i den ene facade helt var blevet fjernet. Vi befinder os jo i 1970'erne, hvor mange ældre huse blev renoveret med moderne energi-venlige termoruder, og det ikke altid med et pænt resultat. Sådanne forhold må naturligvis også afspejles på modelbanen:

Schm 02

 

Det hvide hus endte med at få DSB grønne døre og vinduer og fik desuden bevidst byttet den forreste og bagerste facade, så indgangsdørene kom til at sidde modsat af nabobygningen. Et relativt ukompliceret indgreb, der kun kræver enkelte mindre tilretninger for at kunne udføres.

Efter et døgns tørretid og isætning af døre og vinduer, blev der monteret store stykker klar plastfolie som vinduesglas:

Schm 03

 

hvorefter de medfølgende gardinmasker blev fæstnet på glaskanterne med almindelig køkkenlim:

Schm 04

 

Det var ikke tanken at bruge megen tid på indvendig belysning af de to huse, så blot 3 af de mange vinduer blev monteret med færdige lyskasser og LED's fra Viessmann:

Schm 05 

 

Omkring vinduerne med lys, måtte glas og gardiner naturligvis først tilpasses:

Schm 06

 

Fra fødslen er de to huse udstyret med helt ens tagflader, dog i forskellige farver. Dvs. hver med 4 tagvinduer og en stor skorsten placeret på den ene flade, hvilket ikke forekommer specielt dansk i udseende. Således endte jeg med at kassere alle tagelementerne og erstattede dem med dele fra rodekassen og "pladelageret":

Schm 07

 

Heldigvis en simpel operation, da der kun kræves et hak ved skorstenene i gavlene: 

Schm 08

 

Med juniorsav og en firkantfil laves en udsparring i tagryggen på det ene hus til en noget mindre skorsten : 

Schm 09

 

Ej heller de medfølgende rygningssten fandt nåde for modelbyggerens øjne, men blev erstattet af en noget pænere udgave - også fra Auhagens sortiment. Efter pålimining, slibes den nye tagryg let med sandpapir i korn 100 for at udjævne de største forhøjninger: 

Schm 10

 

En gang Humbrol nr. 82 er perfekt til at illudere et tegltag og fjerner samtidig den sidste rest af plastikglans:

Schm 12

 

mens nabohuset udstyres med et smukt sortglaseret tag. Måske en smule i overkanten, husets ellers ret så ydmyge udseende taget i betragtning:

Schm 13

 

Auhagen er flinke til at medlevere små detaljer, der er med til at sætte prikken over stregen. Her får skraldespande og tørrestativ en gang galvanisering:

Schm 14

 

inden delene sættes på plads i den lille lukkede baggård. Familen Hansen nyder her den sidste sommervarme på bænken, mens 1-årige Peter leger på sit tæppe:

Schm 15

 

De to bygninger er sådan set nu færdige, men mangler dog den nødvendige patinering. Hvor de præcist skal ende med at stå på anlægget, er endnu ikke helt fastlagt - dog bliver det her på Nørrebro, dvs. i bydelen vest for domkirken. Måske noget a la dette her:

Schm 20

 

Eller måske sådan?

Schm 21

 

Tiden må vise dette. Heldigvis er der plads til endnu et par bygninger på det ellers beskedne areal mellem Svenstrups hovedbanegård og maskindepot. Enten i samme stil som "Schmidtstrasse-husene", eller måske noget mere moderne etage-byggeri, der kan illudere at en tiltrængt byudvikling trods alt er igangsat? Eller måske en tankstation, en lille industrivirksomhed eller noget helt andet? Følg med på NIELS-MODELTOG.dk

Niels, November 2020

Gå til Modelbyggepladsen.