To tykke og en kage..

Det er vist ingen større hemmelighed, at Webmaster elsker at bygge modelhuse og har hygget sig med denne disciplin i snart 50 år. I reglen er det forskellige H0 byggesæt, der samles mere eller mindre direkte "von der Stange", men en del selvkonstruerede huse og scratch-building er det i tidens løb også blevet til. Noget af det hjemmegjorte har været acceptabelt, mens andet er faldet mindre heldigt ud.

Sjældnere har det været, at jeg har fundet ældre færdigbyggede modeller frem og bygget disse om. Denne artikel omhandler et sådant projekt, nemlig en mindre ombygning af et af Auhagens hjørnehuse fra den populære Schmidtstrasse-serie. 

Den færdige oprindelige model har mere end 10 år på bagen og stammer fra mit tidligere anlæg, der blev nedlagt og demonteret tilbage i 2013. På daværende tidspunkt gjorde jeg oftest ikke specielt meget ud af at gøre de enkelte byggesæt til "unika" og det meste blev samlet umalet og helt i henhold til producentens vejledning. Heldigvis kan ens erfaringer og kundskaber kun blive større med tiden, så problemet var ikke stort.

I Svenstrup H har der længe været savnet en ordenligt grillbar, hvor sen-halvfjerdser-ungdommen har kunnet mødes og få sig en hyggestund og et billigt "fastfood-måltid" som det vist nu om dage kaldes. På anlægget findes der ganske vist et par gode gammeldags pølsevogne, men den ene står for tiden permanet lukket på Svenstrup Hovedbanegård og den andens skæbne er for tiden ligeledes tvivlsom. 

Men nu til værket.

Den aldrende anonyme og halvtriste hjørnebygning pilles forsigtigt ud af det indre bymiljø. Et par af de underste vinduespartier sidder tilsyneladende allerede ganske løst:

Grill 01

 

Tanken er som nævnt at indbygge en ny grillbar i bygningens nederste hjørne, så "hoveddøren" i hjørnet og en række af vinduerne må pilles ud:

Grill 02

 

Den grå-blå kulør kunne egentligt godt trænge til en smule opmuntring, så en gang hjemmeblandet akrylmaling, der nærmer sig en "hudfarvet", blev påført som forskønnelse af murværket på de øvre etager ud mod gaden. Vi er trods alt i 1970'erne hvor alt var tilladt:

Grill 03

 

Med en tiltænkt ny butiksindgang på hushjørnet, manglede der så en adkomst til de ovenliggende lejligheder. Dvs. at endnu et vinduesparti i stueetagen måtte lade livet:

Grill 04

 

Med en passende betonhammer er arbejdet dog hurtigt overstået:

Grill 06

  

Det gamle tegltag har samtidig fået en mere passende kulør, med Humbrols berømte enamel nr. 82 og vinduesindfatningerne ligeledes en lysere cement-grå. Så er de ydre rammer efterhånden som ønsket og jagten på detaljer kan derfor gå ind:

Grill 05

 

Selve grillens indretning, udføres stort set efter samme opskrift og dimensioner som hotel-foyeren i artiklen om Park Hotel:

Grill 10

 

Forskellige fotos fra nettet printes og danner en passende baggrundskulisse i grillen. Dertil et par overskydende og rødmalede bænke fra et gammelt Faller byggesæt, lidt blandede figurer, et bord, en disk og endelig en frit fra leveren opfundet "1/2-kylling-grill" i metallic-look:

Grill 11

 

Når først det hele er sat på plads, virker sammenhængen heldigvis rimeligt troværdig. Men gad vide, hvad der er i vejen med kvinden i den gule kjole? Mon hun har spist et eller andet, der ikke var helt godt?:

Grill 12

 

I loftet monteres et par dobbelte micro-LED's, så der skabes en hyggelig "lysstofrør-stemning" i lokalet. I grill-apparatets bund er monteret en 3 mm gul lysdiode, der skal illudere - ja lysskæret fra grillen. Inden interiøret sættes på sin endelige plads, males de udvendige sider som altid med matsort akrylfarve. Årsagen er naturligvis at sikre minimal udtrængning af falsk lys: 

Grill 21

 

Før hele butikken limes fast i bygningen, aftestes det elektriske. Det ser da heldigvis ud til, at kvinden i den gule kjole er kommet på højkant igen:

Grill 22

 

De nye butiksvinduer stykkes sammen af bidder fra de oprindelige vinduesrammer og monteres med et spritnyt glas fra rodekassen:

Grill 23

 

Mens limen tørrer, kan andre mindre detaljer afsluttes. Eksempelvis en passende slidt udseende trappesten til den nye hoveddør:

Grill 25

 

Ligeledes må der produceres et lille stykke veroboard-print som knudepunkt for de elektriske forbindelser til husets belysning. Printet samler de nødvendige formodstande og dioder (her 1N4148) til den eksterne 12 V DC forsyning. Opgaven er dog ikke voldsomt stor, da blot et enkelt vindue, ud over grillen, får monteret en Viessmann-lyskasse (6005) med tilhørende varm hvid diode:

Grill 26

 

Og endelig kan kulissen monteres i bygningen. UHU's All-Plastkleber er rigtig fin til sådanne formål, da den har en passende tyk konsistens. En almindelig tyndfugelim i kanyle, kan ikke anbefales her:

Grill 27

 

Nu tilbage til det ydre rum. Grillbaren må naturligvis have en passende lysreklame, hvortil Slaters 3 mm bogstaver og lidt Vallejo 71.003 rød er ganske passende:

Grill 30

 

Af 0.5 mm plastcard fremstilles selve lyskassen, hvorpå bogstaverne monteres. Det hele tilskæres, tilpasses, files, slibes og males hvidt:

Grill 31

 

Og monteres slutteligt over det nye sortmalede indgangsparti. En meget, meget lille varm-hvid lysdiode indsættes først:

Grill 32

 

Læseren vil bemærke, at der nu også er kommet reklameskilte og "menukort" på bygningens facade. Disse er dels lavet i Word, dels kopieret fra billeder på internettet, der alle er kraftigt inspireret af den ægte vare, nemlig Grill-Baren på Roskildevej i Frederikssund:

Grill 34

 

Webmaster kom forbi denne lokation tilbage i 2013, men nåede desværre ikke at få testet om man kunne få "to tykke og en kage" eller blot en "Karl Stegger med sidevogn".

To markiser flikkes sammen af 0.5 mm plastcard og males efterfølgende mørkeblå:

Grill 33

 

og monteres over hvert af de store vinduer. Derefter er det tid til aftestning af det nye lysskilt:

Grill 40

 

Formodstanden til skiltets diode bør nok være en smule større, så lyses dæmpes en anelse mere, men helt tosset er det dog ikke. Og loftbelysningen i grill-baren forekommer i hvert fald troværdig og passer fint sammen med de svage gullige flammer fra kyllinge-grillen:

Grill 41

 

Detaljen med forskellige tynde sorte kabler, der er ført rundt på facaden, bemærkes næsten ikke. Hvilket sådan set er helt efter hensigten...

Der bør naturligvis tilføjes et par klassiske "cykel-bøjler" foran grillens vinduer (hvad den rette betegnelse for sådanne tingester, ved jeg ikke). Den slags ses sjovt nok sjældent på nutidens forretningsvinduer. Her er bøjlen dog blot løst monteret.

Og ja - jeg har også selv opdaget, at telefonnummeret på grillen naturligvis IKKE passer til Epoke IV. Det vil blive rettet:

 

Grill 45

 

Vi nærmer os afslutningen på projektet. Bygningen er tilbage på sin vante plads i bybilledet og de første kunder ser allerede ud til at være lokket til af grill-barens umiskendelige og vidunderlige duft:

Grill 46

 

Niels, September 2021

Gå til Modelbyggepladsen.